Apple CarPlay vs. Android Auto: Jaký systém je lepší pro vaše auto?

Mobilní technologie pronikají do všech oblastí našeho života, včetně automobilového průmyslu. Dvě z nejpopulárnějších platforem pro integraci smartphonů do automobilů jsou Apple CarPlay a Android Auto. Oba operační systémy nabízejí hladké propojení telefonu s vozidlem, což umožňuje pohodlné používání navigace, hudby, telefonování a odpovídání na zprávy bez nutnosti odvracet pozornost od řízení. 

V tomto článku se podrobně zaměříme na obě platformy, prozkoumáme jejich funkce, výhody a nevýhody a pomůžeme vám rozhodnout, která z nich je pro vás nejlepší.

Co je Apple CarPlay?

Apple CarPlay byl uveden na trh v roce 2014 s cílem bezpečně a jednoduše integrovat iPhone do palubního systému vozidla. Rychle se stal běžnou výbavou mnoha nových aut a je podporován většinou předních automobilových výrobců. Díky CarPlay můžete snadno volat, poslouchat hudbu, využívat navigaci a mnoho dalšího, pomocí hlasových příkazů nebo dotykového displeje auta.

Co je Android Auto?

Android Auto byl představen společností Google v roce 2015 jako odpověď na CarPlay. Jeho cílem bylo přenést funkce a aplikace z Android smartphonů přímo do palubních systémů automobilů. Android Auto si rychle získalo podporu mezi výrobci aut a dnes je běžnou výbavou mnoha moderních vozidel. Podobně jako CarPlay, i Android Auto usnadňuje používání různých funkcí a aplikací během jízdy.

apple-carplay-vs-android-auto

Jaké funkce tyto platformy nabízejí?

Obě platformy přinášejí užitečné funkce jako:

Navigace

Navigace je jednou z hlavních funkcí obou systémů. Apple CarPlay podporuje Apple Maps, Google Maps a Waze, takže si můžete vybrat aplikaci, která vám nejvíce vyhovuje, a získat přesné a aktuální navigační pokyny. Android Auto využívá především Google Maps, které jsou známé svou přesností a množstvím funkcí, jako jsou aktuální informace o provozu, satelitní snímky a alternativní trasy. Kromě toho podporuje také Waze, oblíbenou aplikaci pro komunitní navigaci, kde uživatelé mohou hlásit nehody, dopravní zácpy a další události na silnici.

Hudba a zábava

Oba systémy umožňují přístup k široké škále hudebních a zábavných aplikací. Apple CarPlay nabízí Apple Music, Spotify, Amazon Music, Pandora a další. Snadno si můžete přehrávat svou oblíbenou hudbu, podcasty nebo audioknihy přímo z displeje svého auta. CarPlay také podporuje aplikace pro zprávy a kalendáře. Android Auto má podobný seznam aplikací, včetně Google Play Music, Spotify, YouTube Music, Amazon Music a dalších. Takže si můžete užívat svou oblíbenou hudbu bez ohledu na to, kterou platformu používáte.

Telefonní hovory a zprávy

Komunikace je další důležitou funkcí obou systémů. Apple CarPlay umožňuje provádět a přijímat telefonní hovory, číst a odpovídat na zprávy pomocí hlasových příkazů přes "chytrou" asistentku Siri. Tak můžete zůstat ve spojení, aniž byste museli spustit ruce z volantu. CarPlay také podporuje aplikace pro zasílání zpráv, jako jsou WhatsApp a iMessage, což usnadňuje komunikaci během jízdy.

Android Auto nabízí podobné funkce prostřednictvím Google Assistant. Můžete volat, posílat zprávy a číst e-maily pomocí hlasových příkazů. Google Assistant je známý svou přesností a schopností rozpoznat různé příkazy. Zároveň také podporuje mnoho alternativních aplikací pro zasílání zpráv, jako jsou WhatsApp, Messenger a další, čímž zvyšuje možnosti komunikace.

Podpora aplikací třetích stran

Apple CarPlay a Android Auto podporují širokou škálu aplikací, což umožňuje přístup k oblíbeným aplikacím přímo z obrazovky automobilu. Mezi podporované aplikace patří nejen hudební a navigační aplikace, ale také aplikace pro podcasty, audioknihy a dokonce i některé apky pro chytrou domácnost. Díky této široké škále podporovaných aplikací si můžete přizpůsobit své zážitky podle svých potřeb a preferencí.

10 nejoblíbenějších aplikací pro Apple CarPlay a Android Auto

  1. Google Maps: Spolehlivá navigační aplikace, která poskytuje přesné mapy, aktuální dopravní informace a alternativní trasy.
  2. Waze: Navigační aplikace využívající hlášení od uživatelů o nehodách, dopravních zácpách a dalších událostech na silnici.
  3. Spotify: Oblíbená hudební aplikace s bohatou nabídkou skladeb, playlistů a podcastů.
  4. Apple Music: Aplikace pro streamování hudby, která nabízí přístup k rozsáhlé hudební knihovně.
  5. YouTube Music: Hudební aplikace od Google, která poskytuje široký výběr hudby a videoklipů.
  6. Apple Podcasts: Aplikace pro poslech podcastů s přístupem k velkému množství pořadů a epizod.
  7. Audible: Ideální aplikace pro poslech audioknih, vhodná pro dlouhé cesty.
  8. WhatsApp: Aplikace pro zprávy a volání, která podporuje hlasové příkazy pro bezpečnou komunikaci během jízdy.
  9. Telegram: Další populární aplikace pro zprávy, která umožňuje hlasové příkazy a bezpečnou komunikaci během jízdy.
  10. iHeartRadio: Streamingová aplikace, která nabízí živé rádio stanice, podcasty a playlisty podle vašich preferencí.

autoradio-operacni-system.jpg

Jaké jsou rozdíly mezi Apple CarPlay a Android Auto?

Ačkoli mají Apple CarPlay a Android Auto mnoho společného, existují i důležité rozdíly. CarPlay je kompatibilní pouze s iPhony, zatímco Android Auto funguje s většinou Android telefonů. To znamená, že volba systému závisí na tom, jaký typ telefonu máte. 

Rozdíl je také v uživatelském rozhraní. CarPlay se vyznačuje čistým a jednoduchým designem, který je snadno ovladatelný a intuitivní. To zajišťuje plynulé a bezproblémové používání. Naopak Android Auto nabízí více možností personalizace a přizpůsobení podle potřeb uživatele, což je výhodné pro ty, kteří chtějí mít větší kontrolu nad svým zážitkem. Novější verze Android Auto umožňuje multitasking a zobrazení více aplikací současně, což zvyšuje jeho flexibilitu.

Dalším rozdílem je způsob připojení. Oba systémy podporují kabelové i bezdrátové připojení, ale bezdrátové připojení může být omezeno podle modelu auta. Většina novějších vozidel podporuje obě možnosti, ale někteří uživatelé preferují kabelové připojení kvůli spolehlivějšímu nabíjení během jízdy. Bezdrátové připojení je pohodlnější, ale může rychleji vybíjet baterii telefonu a někdy je méně stabilní.

Jak dostat Apple CarPlay a Android Auto do starších modelů aut?

Pokud si pořídíte nové auto, pravděpodobně budete mít možnost využívat jednu z těchto platforem bez nutnosti dalších úprav. Na druhé straně, ve starších automobilech se s těmito systémy téměř nesetkáte. Pokud však chcete využívat Apple CarPlay nebo Android Auto i ve svém starším vozidle, nemusíte zoufat. Existuje mnoho chytrých autorádií určených právě pro starší modely aut, které tyto systémy již mají předinstalované. Tato autorádia vám umožní snadno integrovat váš smartphone s automobilem a využívat všechny výhody moderních technologií i ve vašem starším voze. Podívejte se na naši nabídku 2DIN autorádií a vyberte si to pravé pro vaše potřeby.

 

Výběr autorádia podle značky